Metode for analyse håndsprit med FTIR-ATR

Rask og ukomplisert teknikk for analyse av alkoholbaserte desinfiseringsmidler

Rask og ukomplisert teknikk for analyse av håndsprit - FT-IR utstyrt med ATR 

På grunn av Covid-19 har bruken av håndsprit skutt i været. For å dekke behovet har myndigheter og kontrollorganer i flere land nå åpnet for at nye aktører kan produsere og distribuere alkoholbaserte desinfiseringsmidler. 

Håndsprit (alkoholbaserte desinfeksjonsmidler) som blir brukt for å drepe bakteier og virus inneholder enten etanol, iso-propanol eller n-poropanol, eller en kombinasjon av to av disse alkoholene.Den beste antimikrobielle effekten oppnås ved å benytte løsninger som inneholder 60 til 85% etanol eller isopropanol. Ved høyere konsentrasjoner desinfiseringsmiddelet være mindre effektivt siden proteinene i mikroben ikke blir denaturert uten at det er vann tilstede. Lavere konsentrasjoner av alkoholer vil hemme veksten, men ikke drepe bakterier og virus.     

I tillegg tilsettes gjerne glycerol, og her finnes det krav til hvilken kvalitet glycerol skal ha. For produsenter av håndsprit er det viktig å utføre analyser av råvarene før de går inn i produksjonen, prosessmålinger og kontroll av sluttproduktet. For det ferdige produktet vil en kvantitativ analyse ved bruk FT-IR gi svar på om alkoholinnholdet ligger innenfor kravene og produktet kan slippes på markedet, eller ikke. 

 

Kontakt Melina Visur | 993 22 739 hvis du vil vite mer om metode og instrumentering.